Step Up

Iets voor mij?

 

Step Up is een kamp waar je met 35 andere leeftijdgenootjes en de leiding uit negen verschillende landen drie bijzondere weken mee beleefd, én deze weken zelf mogelijk maakt: als deelnemer aan Step Up krijg je namelijk verantwoordelijkheid over de inhoudelijke invulling van het kamp. Tijdens het kamp zul je in zogenoemde planning groups activiteiten voorbereiden. Je zit in een groepje met deelnemers uit de verschillende landen, en met hulp van de leiding, bedenk je activiteiten rondom het kampthema. Doordat jullie als deelnemers zelf betrokken zijn bij het plannen van de activiteiten, leer je samen te werken en bedenken jullie activiteiten die voor jou en je leeftijdsgenoten interessant zijn. Het lijkt misschien nogal wat om zomaar activiteiten te moeten bedenken, maar samen kom je op genoeg ideeën, en CISV zal in de aanloop naar het kamp een trainingsdag organiseren om je op weg te helpen.

 

Een CISV-kamp stelt onderwerpen centraal die over de hele wereld verschillende situaties kent. Een kampthema is bijvoorbeeld mensenrechten of culturele diversiteit. Door de activiteiten leer je hoe het is om in de andere landen op te groeien: kan iedereen naar school of sporten? Is het veilig om alleen over straat te gaan? Zijn er conflicten tussen bepaalde groepen? En hoe zit het eigenlijk met recycling en milieuvervuiling? Je zult veel verschillen zien en veel overeenkomsten ontdekken.

 

De activiteiten hebben dus een serieus thema, maar, het blijft een kamp: er zal genoeg lol getrapt moeten worden! Tijdens de activiteiten, en daarbuiten. Je leert veel nieuwe mensen kennen en je maakt vrienden uit andere landen. Het kamp is een intense ervaring en de band die jullie onderling opbouwen is uniek. Achteraf houd je contact met je nieuwe internationale vrienden, en de CISV-beleving zal na het kamp dan ook niet ophouden!

 

 

Zo zou de dagindeling van een Step Up kunnen zijn.

08.30 Wake-up call

08.50 Flag time + Breakfast

09.45 Cleaning groups

10.15 Activity I

12.15 Free time

13.00 Lunch

13.45 Camp shop + Siesta

14.30 Activity II

16.00 Snack + Planning groups

17.00 Free time

18.00 Delegation Time

19.00 Dinner

20.30 Activity III

22.00 Flag time + Lullabies

23.00 Bedtime

23.30 Silence

 

-------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Kennismakingsweekend: de voorbereiding

De teamgedachte speelt bij Step Up een belangrijke rol. Het hebben van een hechte delegatie is daarom van groot belang en CISV Nederland besteedt hier daarom tijdens de voorbereiding veel tijd aan. Nadat de deelnemers een kennismakingsweekend hebben bijgewoond worden de delegaties samengesteld. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de dynamiek van de groep. Voordat Step Up van start gaat, worden er verschillende delegatieweekenden georganiseerd. Het voordeel daarvan is dat je elkaar beter leert kennen en je goed voorbereid wordt op het kamp. Bovenal beleef je alvast heel veel lol met elkaar.