Geschiedenis

"We must start with the children". Dr. Doris Allen, oprichter CISV


Na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog ontstonden veel ideeën om duurzame vrede te ontwikkelen. Dr. Doris Allen een Amerikaans kinderpsychologe, ontwikkelde in 1946 het idee voor Children’s International Summer Villages (tegenwoordig bekend als CISV International). Doris Allen was gespecialiseerd in groei en ontwikkeling van kinderen, en zij was het niet eens met de gedachte dat blijvende vrede hoofdzakelijk door volwassenen zou moeten worden ontwikkeld. Zij was er diep van overtuigd dat ‘de primaire bron voor vrede op de lange termijn bij kinderen lag’. 

 

Zo ontstond haar visie om kinderen uit de hele wereld bij elkaar te brengen om verschillende en gemeenschappelijke waarden te leren respecteren. Haar plan kreeg in 1951 gestalte toen voor het eerste Children’s International Summer Village (CISV) delegaties uit acht landen samenkwamen in Cincinnati, VS. Na tientallen jaren is de organisatie gegroeid in aantallen, landen en programma’s. In 1979 werd Dr. Doris Allen genomineerd voor de Nobelprijs, die dat jaar uiteindelijk werd uitgereikt aan Moeder Theresa.

 

Al ruim 60 jaar na het eerste Village is dit soort zomerkamp nog steeds de hoeksteen van onze educatieve programma’s. Waar CISV vroeger slechts één programma organiseerde, biedt het nu zes verschillende internationale programma’s en is het ene Village uit 1951 uitgebreid tot jaarlijks ongeveer 180 internationale kampen. 

 

Tegenwoordig is CISV in meer dan 60 landen actief en sinds 1951 hebben meer dan 190.000 deelnemers meegedaan aan meer dan 5000 internationale programma’s.