CISV heeft een visie

Wij geloven dat vrede mogelijk is door vriendschap

Over de hele wereld biedt CISV kansen om de rijkdom van culturele diversiteit te ervaren. We gaan uit van de overtuiging dat vrede haalbaar is door vriendschap – en dat dit te realiseren is door te beginnen bij kinderen. Hoewel veel van onze activiteiten dus om jongeren draaien, is er voor iedereen een passende activiteit mogelijk.

Wereldwijd organiseert CISV jaarlijkse activiteiten voor deelnemers met verschillende leeftijden. Je geeft je op door je dichtsbijzijnde ‘chapter’ op te zoeken: een lokale afdeling van CISV. In Nederland hebben we één chapter, ‘CISV Nederland’, maar als CISV Nederland zijn we dus wel onderdeel van een grotere, internationale organisatie.

Informatie over CISV Internationaal vindt u hier.

Kernwaarden van CISV

  • vriendschap
  • iedereen telt mee
  • enthousiasme
  • betrokkenheid
  • samenwerking

Een onafhankelijke stichting

  • non-politiek
  • non-religieus
  • non-gouvermenteel

Onze aanpak

Learning by doing

Uitgebreide informatie over onze pedagogische benadering, kun je lezen in het door CISV ontwikkelde “paspoort”.

Geschiedenis

Na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, ontstonden veel ideeën om duurzame vrede te ontwikkelen. Dr. Doris Allen, een Amerikaans kinderpsychologe, ontwikkelde in 1946 het idee voor Children’s International Summer Village. Dr. Allen was gespecialiseerd in de groei en ontwikkeling van kinderen en zij was het niet eens met de gedachte dat blijvende vrede hoofdzakelijk door volwassenen zou moeten worden ontwikkeld. Zij was er diep van overtuigd dat ‘de primaire bron voor vrede op de lange termijn bij kinderen lag’.

Zo ontstond haar visie om kinderen van over de hele wereld bij elkaar te brengen om verschillende en gemeenschappelijke waarden te ontdekken en leren respecteren. Haar droom werd in 1951 werkelijkheid toen voor het eerste Children’s International Summer Village (CISV) delegaties uit acht landen samenkwamen in Cincinnati, in de Verenigde Staten.

Na tientallen jaren is de organisatie gegroeid in aantallen, landen en programma’s. In 1979 werd Dr. Doris Allen genomineerd voor de Nobelprijs, die dat jaar uiteindelijk werd uitgereikt aan Moeder Theresa.

Ruim zestig jaar na het eerste Village is dit zomerkamp nog steeds het grootste en bekendste van onze educatieve programma’s. Waar CISV vroeger slechts één programma organiseerde, bieden we nu zes verschillende internationale programma’s. Zo is CISV van dat ene Village in 1951 gegroeid naar ongeveer 180 internationale kampen per jaar. Door de jaren heen heeft CISV, via meer dan 5.000 internationale programma’s, meer dan 190.000 deelnemers bereikt.

1951 – Eerste Village
Georganiseerd in Cincinnati, Verenigde Staten
1962 – Erkenning door de “International Council of Psychologists”
Waardering voor het werk van Dr. Doris Allen in internationale betrekkingen middels CISV
1979 – Nominatie Dr Doris Allen voor de Nobelprijs voor de Vrede
In dit jaar van het kind werd de prijs uitgereikt aan moeder Theresa
Scroll naar boven